Glaset

Glaset har också en stor del i att behålla traditionen på våra kopplade fönster och dörrar.

Glaset är en viktig komponent i ett fönster, inte bara ur energisynpunkt och ljusgenomsläpp, utan också genom den känsla ett kulturglas eller munblåst glas kan förmedla genom sina reflektioner dansandes över interiörens ytor.

Alla fönster vi tillverkar handkittas av våra duktiga hantverkare. Som standard använder vi vitt kitt, men vid kulörmålning finns det självklart olika färgalternativ. Vid linoljemålning används ett linoljebaserat M-kitt.

KOPPLAT 1+1 GLAS

Som tillval på våra smäckra 1+1 fönster kan man välja att sätta glasdelande spröjs på invändig båge för att få ett ännu mer traditionellt och påkostat sekelskiftsutseende.

En annan vacker utsmyckning är att använda färgat glas i t.ex. romber eller annan dekorspröjsning.

KOPPLAT 2+1 GLAS

Även på 2+1 kan man välja olika spröjs- och färgalternativ, som då sätts i ytterbågen.

Antingen om man väljer att sätta en isolerkassett för att man vill ha bättre isoleringsegenskaper, eller i de fall där det finns krav på u-värde kan man, om man så önskar sätta en vit distanslist för att få isolerkassetten att smälta in mer i sitt sammanhang.

3-glas fönster

En typ av fönster, som har ännu lite bättre isoleringsvärde mot kyla. Vårt 3-glassortiment är liksom våra andra sorter rena träfönster. 

3-glas sidohängt

Ett modernare fönster
3-glas fönstret har inga kopplade bågar, utan består av en båge med en 3-glas isolerkassett. 
Det kan upplevas som lite mer modernt och användarvänligt, då man endast behöver putsa dem på insida och utsida, men samtidigt har fönstret samma vackra allmogeprofil som på vårt övriga sortiment.

Fastkarm

Fastkarmen passar mycket väl överens med våra andra fönster, främst det sidohängda 3-glasfönstret, men även till vårt 2+1 fönster.

Med likadana klassiska profiler på både karm och spröjs bildar de en harmonisk enhet, men fastkarm kan också sättas självständigt, kanske som ett sidoljus till en ytterdörr, eller varför inte i ett uterum tillsammans med fönsterdörrar.

Det går naturligtvis att få spröjs till både vårt sidohängda 3-glasfönster och till fastkarmen. Då blir det ett utanpåliggande träspröjs som man snäpper fast. Man kan också välja att få spröjsen monterad i isolerglaskassetten, ett så kallat mellanglasspröjs.

Dock kan det finnas vissa begränsningar i spröjsalternativ, ta kontakt med oss vid frågor och funderingar.