Skåne

Fönster – Husets viktigaste detalj.

Fönster: Husets Viktigaste Detalj

Att bygga eller renovera ett hus är ett projekt som innebär många val och beslut. Från planeringen av layouten till val av material, varje detalj spelar en roll i att skapa det perfekta hemmet. Men en detalj som ibland underskattas eller förbises är fönstren. I själva verket är fönstren en av de viktigaste komponenterna i ett hem, vilket påverkar både insidans och utsidans utseende, karaktär och inredning. Vi själva tycker faktiskt  att det är den viktigaste pusselbiten!

Rätt fönster till rätt hus.

Fönster spelar en central roll i husets exteriör och interiör. Valet av fönsterstil och storlek kan ge huset karaktär samtidigt som det påverkar känslan inomhus. Oavsett om det är stora panoramafönster som öppnar upp utrymmet eller små fönster som ger en mysig atmosfär, är det viktigt att överväga hur varje fönster kommer att påverka rummets estetik och funktion. Dessutom kan valet av färg på fönstren invändigt hjälpa till att förstärka ljusets reflektion, vilket skapar en ljusare och rymligare känsla.

Ljusets roll i Hemmet

Ljus är en avgörande faktor för att skapa en behaglig atmosfär i ett hem. Det naturliga ljuset som flödar in genom fönstren kan inte bara förbättra estetiken utan också påverka vår hälsa och välbefinnande. Studier visar att tillräckligt med dagsljus kan påverka vår dygnsrytm, öka vår inlärningsförmåga och till och med minska trötthet. Det är därför viktigt att noggrant överväga placeringen och utformningen av fönstren när man planerar ett nytt hem eller en renovering.

Placering och Klimatpåverkan

När man planerar fönster är det också viktigt att ta hänsyn till läget på tomten och de olika väderstrecken. Genom att placera fönster strategiskt kan man maximera ljusinsläppet samtidigt som man tar hänsyn till klimatförhållandena. Till exempel kan söderläge vara idealiskt för att fånga solens strålar under vintermånaderna medan kvällssolen kan skapa en behaglig atmosfär i gemensamma utrymmen. Dessutom kan rätt placerade fönster bidra till naturlig ventilation och minska behovet av konstgjord kylning och uppvärmning.

Våra bågar 

Våra fönster tillverkas av stamblock som är tagna uppifrån norra Sverige, vilket är det finaste rotstockarna av furu. Trä från stamblocken är friskt, fullmoget och tätvuxet, vilket gör det formstabilt och hårt. Träet har naturligt ett gott skydd mot röta, och med hjälp av grund- och topp-målning får man ett ännu mer robust skydd. Våra fönsterbågar är smala och smäckra, med en vacker, vågig profil. Vi tycker det är viktigt att fönstret ska vara visuellt fint, men att det inte ska påverka ljusinsläppet, som t.ex. som fönster med tjockare båge och karm. Vi slipar och går igenom bågarna två gånger, första gången i samband med att vi spröjsar dem och då är bågarna helt obehandlade. Den andra slipningen sker efter grundmålningen. Detta gör vi för att fönsterna ska bli så fina som möjligt när toppen läggs på. Vi tycker det är väldigt kul att skapa fönster och alla medarbetare känner en stor stolthet över vackra fönster när är en order är klar.

Slutsats

Summan av kardemumman är att fönster är en av de viktigaste detaljerna i ett hem, med stor inverkan på både dess utseende och insidan. Genom att noggrant överväga faktorer som ljusinsläpp, placering, kvalitet och säkerhet kan man skapa ett hem som inte bara är vackert att se på utan också hälsosamt, energieffektivt och bekvämt att leva i. Vi har fönster för alla miljöer och tycken och vårat ledord när vi skapar fönster är “Kvalité”, så nästa gång du planerar att bygga eller renovera, kontakta oss så hjälper vi dig att skapa ditt drömhem.

Dela gärna!