default

Ett speciellt projekt – Södra Björstorp

Vissa projekt är lite mer speciella än andra. Till exempel är uppbyggnaden av detta gamla säteri i Södra Björstorp ett sådant speciellt projekt som vi är väldigt glada och stolta över att har varit med och bidragit till. Det är en speciell byggnad både för alla personer nere i Björstorp och omnejd som känner stolthet för byggnaden, men också för de tre familjerna som idag har det som boende.

Byggnaden ligger otroligt vacker, inklämd mellan några av de många åkrar som finns i Skåne. Den uppfördes 1775 och var under den tiden en herrgård/säteri. Byggnaden var unik redan på sin tid eftersom det var den första byggnaden i Sverige som byggdes åttkantig. Byggnaden har sedan tidigt 1900-tal använts som både boningshus och ladugård och har varit i familjen Sjöholms ägor sedan dess. 2018 brann byggnaden tragisk ner och det enda som återstod av byggnaden var väggarna. Men familjen ville inte att detta skulle vara slutet för det gamla sätteriet och de bestämde sig redan innan röken hade lagt sig att de skulle bygga upp byggnaden igen, precis så som den hade varit. Det var en komplicerad uppgift och som så mycket annat drog det ut på tiden pga covid-19. Men bygget stod klart på hösten 2021 och ser likadant ut idag som det gjorde innan branden!

Idag går det att boka visning av byggnaden för de intresserade och det går även att använda intilliggande lador som evenemangslokaler.

Vill ni vet mer om bygget och följa uppbyggnaden så kan ni kolla på Husdrömmarna på svt.

Innegården

Dela gärna!