societetshuset källvik

Det här fantastiska huset med den ännu mer fantastiska utsikten hittar vi i Källvik, Loftahammar. De stora eleganta fönsterpartierna med våra smala och smäckra bågar och spröjs  gör så att  dagsljuset strömmar in och fyller alla rum med värme och solljus, samtidigt som de också maximerar utsikten ut mot Östersjön. Vi är väldigt glada över att vara en del av det här huset och nu också en del av dess historia!

1928 uppfördes detta hus och har genom årtionden genomgått många olika skepnader och nyttjande. Till en början var det ett societetshus, som från 1928 utgjorde centrum för det sociala livet i Källvik och närområdet. Det var en plats som där folk samlades för att dansa och träffa nya bekantskaper i antingen danssalen eller sällskapsrummet. Men det fanns också ett postkontor och en busshållplats i huset. Under sommarsäsongen var det flera gånger i veckan rader av kabaréer, sånglustspel och liknande underhållning. En av de fler namnkunninga personer som har uppträtt här är Povel Ramael, det var här, som 17-åring, han framförde sin allra först revy “Sommarfräknar” år 1939.

Efter den perioden nyttjades huset som semestervistelse för ett företag, där deras personal kunde hyra in sig.

På 70-talet köptes huset av den nuvarande ägarens farfar och där efter användes det som ett semesterboende där många lyckliga minnen skapades.

Den nuvarande ägaren tog över huset och under 2020 började han totalrenovera det. Han har sedan dess lagt ner sin själ, hjärta och bokstavligen blod svett och tårar nästintill varje helg i 3,5 år. Mycket har han gjort själv men han har också fått hjälp av duktiga snickare i närområdet. Nu när renoveringen är näst intill klar så kan vi bara säga att det är ett fantastisk hus med en historia som sträcker sig långt bak och som är väldokumenterad, något som man snabbt ser när man rör sig i huset.